De groene revolutie

Wie (of wat) is Bert Bokashi?

Bert Bokashi is een combinatie van een mini-tractor met een aangepaste voermengmachine, ontworpen om eenvoudig tuinbokashi te maken. Met een capaciteit van 600 kg per lading, is Bert in iets meer dan een half uur klaar met mengen.

Dat betekent dat we in slechts een paar uur tijd tot 2000 kg aan tuinbokashi kunnen produceren. Dit is super handig voor hoveniers of particulieren die veel groenresten willen verwerken in een korte tijd.

Waarom een bokashi machine

De voordelen van Bert voor tuinbokashi

  • Compact en wendbaar: Dankzij de kleine tractor kan Bert Bokashi vrijwel iedere tuin bereiken.
  • Verwerkt diverse materialen: Van gras tot houtig materiaal tot duimdikte, Bert Bokashi kan het aan.
  • Inclusief Protanso specialist: Onze medewerker komt een aanhanger naar de gewenste locatie en maakt een hoogwaardige bokashi in enkele uren
  • Snel en efficiënt: Maak tot wel 2000 kg bokashi in ongeveer drie uur tijd
Een stappenplan

Hoe maak je bokashi met Bert?

Doorloop het opzetten van bokashi met Bert in zes eenvoudige stappen!

1

Benodigdheden verzamelen

We zorgen dat Bert en alle ingrediënten aanwezig zijn; groenafval, water, klei, kalk en effectieve micro-organismen (EM).

2

Het groenafval malen en ingrediënten toevoegen

We controleren of het groenafval vrij is van niet organische materialen zoals plastic en metaal. We voegen de extra ingrediënten toe en gebruiken Bert om tot 600kg per beurt te vermalen.

3

Hoop maken

We leggen de gemalen massa op de grond in een rechthoekige vorm.

4

Herhalen

We gaan weer een lading malen en een deze op de hoop gooien. We gaan door tot al het groenafval op is.

5

Afdekken

Het is belangrijk dat de bokashi in een anaërobe (zuurstofvrije) omgeving kan fermenteren. Daarom dekken we de bokashi-hoop secuur af met een zeil.

6

Fermentatie

Nu mogen de effectieve micro-organismen hun werk doen; we laten de hoop 10-12 weken fermenteren onder het zeil terwijl we af en toe controleren op lekkages en voortgang.

7

Toepassing als bodemverbeteraar

We verwerken de bokashi in de bovenste laag van de bodem met een ploeg of cultivator. Hier zal het dienen als voeding, vocht vasthouden en bodemleven stimuleren. We doen regelmatig een test om te controleren wat het resultaat is voor de bodemgezondheid en passen aan waar nodig.

De machine inzetten

Makkelijk inzetbaar, direct aan de slag

Bert Bokashi is beschikbaar voor verhuur, inclusief een specialist. Deze komt een aanhanger naar de gewenste locatie.  Voor slechts €115 per uur komt onze specialist met de machine en kun je de kracht van Bert Bokashi inzetten voor jouw eigen projecten.

Leren hoe je tuinbokashi maakt?

Workshops en training

Wil je leren hoe je zelf tuinbokashi kunt maken? Wij bieden workshops aan, zowel voor particulieren als hoveniers. Tijdens deze workshops leer je alles over het proces, met of zonder Bert Bokashi. Zo kun je met vertrouwen aan de slag!

Veelgestelde vragen over Bert

  • Ik wil Bert graag inzetten voor mijn tuin/bedrijf. Hoe gaat het in zijn werk?

    We doen samen een voorbespreking van de klus. We willen graag van je weten welke soorten groenafval je wilt verwerken, hoeveel je wilt verwerken en waar je dit wilt verwerken. We maken dan een inschatting van het benodigde aantal uren en maken een offerte. Vervolgens komt een specialist van Protanso samen met de machine langs op een afgesproken moment om een hoogwaardige bokashi te maken. Vaak is dit tussen de 1000 en 3000 kg per keer.

  • Waarvoor kan ik Bert Bokashi (onze bokashi machine) allemaal gebruiken?

    Bert is uitermate geschikt voor het vermalen en mengen van groenafval direct in je tuin. Hij is compact en wendbaar en kan hierdoor bijna iedere tuin bereiken. Hij kan allerlei soorten snoeisel (tot duimdikte), maaisel en bladafval verwerken.

  • Hoe snel kan ik bokashi maken met Bert?

    Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal en de omstandigheden kan Bert in enkele uren tot een dag tussen de 1000 en 3000 kg bokashi produceren.

  • Wat moet ik voorbereiden voordat Bert arriveert?

    Zorg ervoor dat het groenafval al in de tuin aanwezig is en vrij toegankelijk is voor de machine. Controleer ook of de doorgangen breed genoeg zijn voor Bert om de locatie te bereiken. Bert is ongeveer 1,5 meter breed. Het is ook handig om wat mensen te hebben die helpen bij het tillen van groenresten naar de machine, en kunnen scheppen wanneer de machine klaar is met mengen. Voor 2000kg raden we aan om 3-5 mensen te hebben die kunnen tillen en scheppen.

  • Hoe lang duurt het voordat de bokashi klaar is om te gebruiken?

    Na het maken moet bokashi 10 tot 12 weken fermenteren onder een zeil voordat het in de tuin verwerkt kan worden.

  • Hoe zit het met veiligheid?

    Bert kan van de zijkant gesloten worden tijdens het mengen. Er is een rode knop aanwezig die de machine stopzet in het geval van noodgevallen. Onze specialist is getraind om te allen tijde de veiligheid in de gaten te houden.

  • Hoeveel geluid maakt Bert tijdens het verwerken?

    Bert maakt geluid tijdens het werken, ongeveer 85 decibel als hij op vol vermogen draait. Dit is vergelijkbaar met een drukke stadsweg of een grasmaaier. Dit kan van belang zijn als je in een woonwijk werkt.

  • Is Bert geschikt voor kleinere tuinen?

    Ja, Bert is ontworpen om wendbaar en compact te zijn, waardoor hij ook toegang heeft tot kleinere tuinen en ruimtes. Wanneer je echter minder dan 1000kg groenafval hebt om te verwerken raden wij aan om andere middelen te gebruiken om de groenresten te verkleinen, zoals een hakselaar, grasmaaier, snoeischaar of kapmes.

  • Welke voordelen heeft het gebruik van Bert Bokashi voor mijn tuin?

    Bert helpt bij het omzetten van groenafval in voedingsrijke bokashi, wat de bodemstructuur en -gezondheid aanzienlijk verbetert. Dit zorgt voor een betere wateropname, verhoogt de biodiversiteit van micro-organismen en stimuleert plantengroei zonder het gebruik van synthetische meststoffen.

  • Kan ik Bert ook gebruiken zonder de specialist van Protanso?

    Nee, om de veiligheid te waarborgen en de machine optimaal te gebruiken, is het verplicht dat een specialist van Protanso aanwezig is tijdens het gebruik van Bert.

  • Wat kost het om Bert in te zetten?

    De prijs voor de machine mét specialist is €115,- per uur. Daar komen voorrijkosten bij, die afhankelijk zijn van jouw locatie. Daarnaast kunnen wij voorzien in een zeil en de extra ingrediënten die nodig zijn om bokashi te maken, zoals kalk, zeeschelpmineralen en Effectieve Micro-organismen. Je betaalt hiervoor de normale verkoopprijs per eenheid.

  • Wat zijn de voorwaarden voor gebruik?

    Wij moeten van tevoren weten hoe de locatie er uit ziet en wat voor soort groenafval er verwerkt wordt. We hebben een grove inschatting nodig van het volume en/of gewicht van de groenresten die verwerkt zullen worden. Er moet altijd een specialist van Protanso aanwezig zijn tijdens het gebruik van de machine. Bekijk ook de volledige voorwaarden in dit document.

  • Wat is Bokashi en hoe verschilt het van traditioneel composteren?

    Eigenlijk kun je bokashi en compost niet met elkaar vergelijken als materiaal en wat het voor de bodem doet.

    De vergelijking hieronder  wordt gedaan op basis van het proces waarmee de producten gemaakt worden/ontstaan.

    Bokashi – Fermentatie Compost – Composteren
    koud composteren warm composteren
    zonder zuurstof met zuurstof
    < 40 °C tot 60-70 °C
    rijping verbranding
    behoud van massa massaverlies tot ±50%
    behoud energie (koud / > koolstof) energieverlies (warm / < koolstof)
    nagenoeg geen CO2- uitstoot veel CO2-uitstoot (± 2/3 deel)
    voedingsstoffen komen vrij schadelijke stoffen (methaan, ammoniak)
    stikstof blijft zitten

     

  • Welke soorten groenafval kan Bert niet verwerken?

    Bert is geschikt voor de meeste soorten groenafval, maar harde takken dikker dan een duim, grote hoeveelheden houtachtige materialen, of ander niet-organisch afval kunnen niet verwerkt worden. Het is belangrijk om deze vooraf te scheiden.

  • Wat zijn de voordelen van het gebruik van Bokashi in de tuinbouw of bij het kweken van planten?

    Bijna alle soorten organisch afval kunnen worden gebruikt voor Bokashi, zoals keukenresten, groente- en fruitafval, koffiedik, en zelfs vlees- en zuivelproducten. Het is belangrijk om deze materialen in kleine stukjes te snijden om het fermentatieproces te bevorderen.

Wil jij samen sparren met Philippe?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op je vragen of wil je gewoon even sparren over wat ideeën, Philippe nodigt je uit om contact op te nemen via onderstaande gegevens. Samen aan de slag voor een gezonde bodem.

Neem contact op met Philippe